LED’s zijn geschikt voor vele verlichtingstoepassingen, ze zijn ontworpen om veel licht te produceren uit een kleine vormfactor met behoud van een fantastische efficiëntie. Hier bij LEDSupply zijn er verschillende LED’s voor allerlei verschillende verlichtingstoepassingen, de truc is om te weten hoe je ze moet gebruiken. LED technologie is een beetje anders dan andere verlichting die de meeste mensen kennen. Deze post is hier om alles uit te leggen wat je moet weten over LED verlichting: hoe je LED’s veilig kunt voeden zodat je het meeste licht en de langst mogelijke levensduur krijgt.
Wat is een LED precies?
Een LED is een soort diode die elektrische energie omzet in licht. Voor wie het niet weet, is een diode een elektrisch onderdeel dat maar in één richting werkt. In principe is een LED een elektrisch onderdeel dat licht uitzendt als er elektriciteit in één richting doorstroomt, van de Anode (positieve kant) naar de Kathode (negatieve kant).light emitting diode schematicLED is een acroniem dat staat voor ‘Light Emitting Diode’. In principe zijn LED’s als kleine gloeilampjes, ze hebben alleen veel minder stroom nodig om op te lichten en zijn veel efficiënter in het produceren van hoge lichtopbrengst.
LED-types
In het algemeen hebben we twee verschillende soorten LED’s bij ons:
5mm Through-Hole & Surface Mount.
5mm LED’s
5mm LED5mm LED’s zijn diodes in een 5mm diameter lens met twee dunne metalen pootjes aan de onderkant. Ze worden gebruikt in toepassingen waar minder licht nodig is. 5mm LED’s werken ook met veel lagere stroomsterktes, met een maximum van ongeveer 30mA, terwijl Surface Mount LED’s een minimum van 350mA nodig hebben. Al onze 5mm LED’s zijn van topfabrikanten en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, intensiteiten en verlichtingspatronen. Through-hole LED’s zijn ideaal voor kleine zaklantaarntoepassingen, bewegwijzering en alles waar u een breadboard gebruikt, omdat ze gemakkelijk kunnen worden gebruikt met hun kabels. Bekijk onze gids voor het opzetten van 5mm LED’s voor meer informatie over deze kleine lichtbronnen.
Surface Mount LED’s (SMD)
lichtemitterende diode kale zender
Figuur 1 – Kale zender
Surface Mount LED’s zijn diode(s) die op een ondergrond (printplaat) kunnen worden geplaatst met een siliconenkoepel over de diode heen om deze te beschermen (zie fig. 1). Wij dragen high-power Surface Mount LED’s van industrieleiders Cree en Luxeon. Beide zijn naar onze mening uitstekend, vandaar dat we ze toch dragen. Sommigen geven de voorkeur aan het ene boven het andere, maar dat komt met ervaring en weten waar je naar moet zoeken. Cree heeft de neiging om een hogere Lumenuitgang te hebben en is marktleider in de High-Power LED-sector. Luxeon daarentegen heeft uitstekende kleuren en thermische controle.
High Power LED’s worden geleverd als kale zenders (zoals in Fig. 1) of gemonteerd op een Metal Core Printed Circuit Board (MCPCB). De printplaten zijn geïsoleerd en bevatten geleidende sporen voor eenvoudige circuitaansluitingen. Onze 20mm 1-Up en 3-Up ster printplaten zijn de best verkochte. We bieden ook QuadPod’s aan die 4 high power LED’s kunnen bevatten op een bord dat iets groter is dan de 20mm sterren (zie Fig. 2). Al onze high power LED opties kunnen ook op een lineair ontwerp worden gebouwd. De LuxStrip kan 6 LED’s per voet bevatten en is eenvoudig aan te sluiten tot een lengte van 10 voet.
LED Ster MCPCB configuraties
Figuur 2 – MCPCB-opties
Polariteitskwesties: Bedrading van LED’s
De elektronische polariteit geeft aan of een schakeling symmetrisch is of niet. LED’s zijn diodes, waardoor de stroom slechts in één richting kan stromen. Wanneer er geen stroom is, zal er geen licht zijn. Gelukkig betekent dit dat als we een LED achterwaarts bedraden, deze niet het hele systeem zal opbranden, maar gewoon niet zal gaan branden.
De positieve kant van de LED is de Anode en de negatieve kant is de Kathode. De stroom vloeit van de anode naar de kathode en nooit in de andere richting, dus het is belangrijk om te weten hoe je de anode en de kathode uit elkaar kunt houden. Voor opbouw-LED’s is dit eenvoudig omdat de aansluitingen gelabeld zijn, maar voor 5mm LED’s ook voor de langere leiding die de anode is (positief), zie figuur 3 hieronder.
Polariteit van LED’s uitgelegd
Figuur 3 – Het vinden van de anode en de kathode van een LED
Kleuropties
Een van de mooie dingen van LED’s zijn de verschillende opties en soorten licht die je ervan kunt krijgen.
Witte LED’s
Correlationele kleurtemperatuur (CCT) is het proces van het creëren van verschillend wit licht bij verschillende temperaturen. De kleurtemperatuur wordt gespecificeerd in graden Kelvin (K), wat een temperatuurschaal is waarbij het absolute nulpunt nul is en elke graad gelijk is aan één Kelvin. De lagere temperaturen van 3.000K tot 4.500K hebben de neiging om een warmer tot neutraal wit te zijn. De hogere temperaturen 5.000K+ zijn de koele blanken, ook wel ‘daglichtwit’ genoemd.
Kleur LED’s
Voor kleuren is de golflengte in nanometers (nm) van belang. Voor bepaalde toepassingen zijn kleuren nodig voor het visuele effect, maar soms zijn bepaalde golflengten nodig voor toepassingen als uitharding, groei, riftankverlichting en nog veel meer. Zie Fig. 4 voor een idee van welke golflengten en temperaturen bepaalde kleuren produceren.